Bønnerop fra Peru

Kjære venner,

Dere er vel nå spredd for alle vinder? Det er ferietid og noen er kanskje også på stevnet i Sarons dal.

Vi har mottatt en anmodning om bønnehjelp over en situasjon som utspiller seg i «vårt» område i Peru:

Regjeringen i Peru deklarer unntakstilstand i indianerlandsbyer pga utslipp av olje. Dette er pga av brudd/brist i oljeledningen i jungelen. Den går til pumpestasjonen Estación 5 innenfor Saramiriza.

Det hendte 24. juni. Dette er like innenfor Saramiriza og oljen renner nå ut i to mindre elver, bl.a. bielven Saramiriza som renner ut i Marañon like ovenfor landsbyen Saramiriza.
Oljeledningen ble reparert nesten 2 uker etter utslippet begynte, og lenser ble lagt ut noen steder. Men skaden er gjort, og etter det vi forstår er det også olje i elva Marañon der den renner forbi Saramiriza. Dette går utover hele befolkningen, men særlig indianerlandsbyene i nærheten av oljeledningen.

Det har også vært flere lekkasjer på oljeledningen ved indianerlandsbyer oppe i Morona elven tidligere i år og 2018. Befolkningen er rasende, ikke minst indianerne over ødeleggelsene i deres område. 80% av befolkningen i distriktene Morona og Manseriche er indianere fra 4 ulike stammer.

Som neste e-post med en link viser, har flere hundre indianere inntatt pumpestasjon 5 som veien går forbi, og indianere har stengt veien til Bagua for gjennomkjøring. Nå er det visst rykter om at Petroperu har fått politi og hæren til hjelp for å ta tilbake stasjonen.
Vi har fått flere e-post fra Manuel og Lindaura i det siste, – heldigvis ser det ut til at internett fungerer. Alle butikker er stengt og alt stopper opp, også når veien nå har vært stengt lenge. Først etter jordskjelvet som gjorde en del skade, men da mer rundt og i Yurimaguas og veien derfra da episenteret var der tidligere i juni. Veien fra Saramiriza var bare åpen noen dager før den ble stengt av indianerne i landsbyene ved veien, pga av oljeutslippet.

Vi mottok en e-post fra Manuel i dag, og de og aller er redde da indianere med spyd og maling i ansiktet vandrer i flokker rundt i byen. Det ryktes at achuar indianere fra øvre Morona er på vei til Saramiriza og pumpestasjonen. Disse er ganske usiviliserte og fryktet.
Man forstår jo indianernes desperasjon over situasjonen rundt oljeledningen og oljelekkasjene de siste par årene, men vi håper myndighetene og Petroperu får til en dialog og avtale med dem. Indianerne vil nå at kranene stenges før det evt. blir bygd en ny ledning. Den nåværende er 35 år gammel og ble garantert for 20 -25 år av selskapet som bygde den.

Manuel ønsker at vi ber for dem og befolkningen for øvrig at det ikke blir ødeleggelser og blodbad. Han ba oss be dere i Betania, Hauge om forbønn for dem, menigheten og hele situasjonen. Fint om flere kan få beskjed, selv om vi vet at dette er en vanskelig tid midt i sommerferien.

Hilsen
Gro og John

Book your tickets